Lafage Cadireta

129,00 kr
Artikelnummer X5226DL0601
Årgång 2016
Volym 75 cl
Alkoholhalt 12.5%
Sockerhalt 4.5 g
Typ Vitt vin
Producent Domaine Lafage
Importör mondowine
Pris 129,00 kr

Druva: 100% Chardonnay

Doft: Druvtypisk doft av Chardonnay förutom en liten ton av Acacia och Pion som ligger i bakgrunden, dessa toner kommer från jästfällningen av Viognier som vinet är "uppfostrat" på. Doften är ren, fräcsh och domineras av citrusfrukter som citron, lime och gul grape samt mineraler.

Smak: Ett balanserat vin med lång elegant syra, fräschör och rund kropp. Här finns tydliga inslag av citrusfrukter och mineraler.

Tillverkning: På slutet av augusti skördas vinet under natten då syranivåerna är som högst. Vingården Cadireta har skänkt vinets dess namn och en en vingård i väst- samt östlig slutning för att behålla så mycket syra som möjligt och vinrankornas ålder är lite över 30 år gamla.. Vingårdarna är karga och steniga och druvorna kommer från bush vines. Det speciella med det här vinet är att jäsningen sker på jästfällningen från Viogner, trots att detta vinet är en 100% Chardonnay. 30% av vinet jäser på nya ekfat och resterande 70% tillbringar jäsningen i tempraturkontrollerade ståltankar. En viss del av vinet har genomgått en malolaktisk jäsning.

Övrigt: Domaine Lafage ägs av Jean-Marc Lafage är inte bara verksam på sin egna gård i Roussillon, utan konsulterar även över gränsen i Spanien där han är verksam i flera på flera projekt. Jean-Marc och Eliane Lafage gård har160 hektar vinstockar som ligger strax söder om huvudstaden i Franska Katalonien Perpignan. Några av sina vingårdar ligger några kilometer från Medelhavet, medan andra kan hittas vid foten av Pyrenéerna. Dessa olika terroir gör det möjligt för dem att göra både uppfriskande vita såväl som brukas ekologiskt, men de har valt att strunta i allt pappersarbete som det innebär att certficiera sig ekologiskt och ägnar den tiden till att göra fantastiska viner istället. odlar främst Grenache (Blanc, Gris & Noir), Syrah, Mourvedre, Carignan, Marsanne, Roussanne och Chardonnay med en betydande andel av vinstockarna över 50 år gamla.