Spanien

Raventós i Blanc

Spanien / Peñedes

De stora skillnaderna inom Raventós egendom gör att det finns så många olika aromer och smaker i vinerna och cavorna. 18 generationers vinmakare på samma vingård genom tiderna har gjort att vingården är uppdelad i underzoner, vilka är: El Llac: kalkhaltig, lerig jordmån med grusig underjord. En något blåsig 18-hektars vingård som ligger åt norr där skörderna blir jämna och fina. Här är den största druvsorten macabeu och chardonnay. El Serral: kalkig och stenig jordmån utan någon egentlig jord på. Vattnet i den närbelägna sjön fungerar som en värmeregulator, vilket gör att druvorna får mogna långsamt. Här odlas mest Xaral-lo och Monastrell. Nästa vingård heter La Barbera, som är planterad på en sluttning omgiven av barrträd med jord full av småsten. Den höga kalkhalten och den ständiga tävlingen mot barrträdens rötter gör denna vingård till den svåraste att odla på. Här är det små skördar av Xarel-lo och Pinot Noir som odlas, vars aromer blir mycket koncentrerade. På Raventós i Blanc kommer hela skörden helt och hållet från egna vingårdar som ligger runt ikring själva vinkällarna. Skörden tas in i augusti till oktober för hand, med urval av druvor vid vingården, så man kan undvika de druvor som inte är i helt perfekt skick. Då vingården ligger i mitten av alla planteringar kan man få in druvorna bara på några minuter! Druvorna pressas långsamt och varsamt och jäses sedan långsamt på låg temperatur för att få ut mesta möjliga aromer och spännande eftersmaker. Efter en andra jäsning har skett, lagras vinet med sin jästfällning mellan 2-7 år.