Tayu Pinot Noir

169,00 kr
Artikelnummer 9212301
Årgång 2019
Volym 75 cl
Alkoholhalt 12.5%
Sockerhalt 1 g
Typ Rött vin
Producent Viña San Pedro Tarapacá S.A.
Importör mondowine
Pris 169,00 kr
Sällskap
Sällskap
Fågel
Fågel
Fläsk
Fläsk
Lamm
Lamm

Druva: 100% Pinot Noir

Doft: Vinet har en frisk doft med stor koncentration med karaktärer av mörka bär, hint av ceder och balanserade toner av fat samt en viss jordighet. I avslutningen finns en uppfriskande örtighet, bland annat av den regionala örten matico och pepparmynta.

Smak: Smaken är fyllig med karaktärer av mörka körsbär, skogshallon, örter och mineral. I avslutningen finns en fin kryddighet och toner av viol. Tanninerna är mycket eleganta och välintegrerade tillsammans med tydliga, men välbalanserade toner av fat. Finishen är lång och uppfriskande.

Tillverkning: Druvorna selekterades noggrant i vineriet innan jäsning. 20%-30% av klasarna jästes hela. Musten jästes i cementtankar samt i rostfria ståltankar för att behålla maximalt av druvans aromatik. Processen startades med att musten kallmacererades mellan 8ºC-10ºC i 3 dagar, följt av alkoholjäsningen som skedde vid 24ºC-25ºC. Direkt efter alkoholjäsningen avlägsnades druvresterna för att undvika vidare extraktion av färg och tanniner. 38% av vinet lagrades på 2000L stora nya ekfat, 34% av vinet lagrades på 2000L stora cementägg (cementtankar) och 28% av vinet lagrades på 4 år gamla 225L barriquer av fransk ek i 10 månader. Efter lagring blendades vinet och fick sedan vila i ytterligare 2 månader innan buteljeringen, som genomfördes i början av april 2020. Därefter har vinet legat på flaska i cirka 6 månader.

Övrigt: Tayu Pinot Noir är ett samarbete mellan urbefolkningen (The Mapuche community) som lever och bor i Buchahueico i Malleco Valley och vinmakaren Viviana Navarrete Capurro på Viña San Pedro. Mapuche betyder 'people of the land' >Jordens folk