Tayu Pinot Noir [TSV-Lansering 10 juni 2022]

180,00 kr
Artikelnummer 9345901
Årgång 2020
Volym 75 cl
Land Chile
Region Malleco Valley
Typ Rött vin
Producent Viña San Pedro
Importör mondowine
Pris 180,00 kr
Sällskap
Sällskap
Fågel
Fågel
Fläsk
Fläsk
Lamm
Lamm

Druva: 100% Pinot Noir

Doft: Vinet har en frisk doft med stor koncentration med karaktärer av mörka bär, hint av ceder och balanserade toner av fat samt en viss jordighet. I avslutningen finns en uppfriskande örtighet, bland annat av den regionala örten matico och pepparmynta.

Smak: Smaken är fyllig med karaktärer av mörka körsbär, skogshallon, örter och mineral. I avslutningen finns en fin kryddighet och toner av viol. Tanninerna är mycket eleganta och välintegrerade tillsammans med tydliga, men välbalanserade toner av fat. Finishen är lång och uppfriskande.

Tillverkning: Druvorna selekterades noggrant i vineriet innan jäsning. 20%-30% av klasarna jästes hela. Musten jästes i cementtankar samt i rostfria ståltankar för att behålla maximalt av druvans aromatik. Processen startades med att musten kallmacererades mellan 8ºC-10ºC i 3 dagar, följt av alkoholjäsningen som skedde vid 24ºC-25ºC. Direkt efter alkoholjäsningen avlägsnades druvresterna för att undvika vidare extraktion av färg och tanniner. 38% av vinet lagrades på 2000L stora nya ekfat, 34% av vinet lagrades på 2000L stora cementägg (cementtankar) och 28% av vinet lagrades på 4 år gamla 225L barriquer av fransk ek i 10 månader. Efter lagring blendades vinet och fick sedan vila i ytterligare 2 månader innan buteljeringen, som genomfördes i början av april 2021. Därefter har vinet legat på flaska i cirka 6 månader.

Övrigt: Tayu Pinot Noir är ett samarbete mellan urbefolkningen (The Mapuche community) som lever och bor i Buchahueico i Malleco Valley och vinmakaren Viviana Navarrete Capurro på Viña San Pedro. Mapuche betyder 'people of the land' >Jordens folk