Bosman Fides Grenache Blanc

188,00 kr
Artikelnummer 7744401
Årgång 2018
Volym 75 cl
Ursprung
Wellington Coastal Region Sydafrika
Typ Vitt vin
Producent Bosman Family Vineyards
Pris 188,00 kr
Asiatiskt
Asiatiskt
Fisk
Fisk
Skaldjur
Skaldjur
Ost
Ost

Druva: 100& Grenache Blanc

Doft: Komplex doft av fräsch citrus, nästan toner av torkat apelsinskal och marsipan. En "vaxig" ton som är väldigt behaglig. Detta är ett "naturvin-light" och saknar stalliga toner som ibland naturviner kan ha.

Smak: En lång elegant syra som följs av en komplex mineralitet och nästan en liten kryddighet. Detta vin har en liten tanninstruktur på slutet som behagligt tonas ut.

Tillverkning: Bush vines Grenache Blanc planterade i karga granit jordar i Kleinplasie, Wellington. Druvorna handskördas och får spendera natten i kylrum innan de börjar att vinifieras och jäsningen börjar med den jäst som finns naturligt i druvans skal. Ingen jäst tillsätts eftersom Corlea tror stark på att naturlig jästning är en av dom saker som naturligt speglar en årgång och terroir. Det unika med det här vinet är att jästningen pågår i 21 dagar och vinet har under nästan hela tiden skalkontakt, vilket i slutändan gör att vinet får en hint av tanninstruktur, trots att det är vitt. Vinet pressas sedan i en "Basket press" vilket användes mycket förr och brukas med hederlig maunuell handkraft. 20% av vinet får sedan lagras på nya ryska ekfat i 9 månader. Detta vin har filtrerats grovt för att bihålla så mycket komplexitet som möjligt.

Övrigt: Om du som vinmakare får fria händer och göra nått som du verkligen tror på, vad för vin skulle du göra då? Bosman Vineyards vinmakare, Corlea Fourie gjorde detta vin som är en av hennes favoritviner och passionsprojekt. Detta vin är "ett naturvin light", med sin naturliga jästning (inget tillsatt jäst), långa maceriering och det unika valet av Grenache Blanc som planterats i karga granitjordar. Bosman är ett familjeägt företag med en historia som sträcker sig 300 år tillbaka i tiden, över åtta generationer. En viktig del av Bosmans vinproduktion är att ge tillbaka till det samhälle man verkar i, med hänsyn till arbetarnas sociala och ekonomiska förhållanden. Arbetarna äger 26% av verksamheten och det finns en tydlig struktur för att försäkra sig om att alla känner delaktighet och får möjlighet till fortbildning.