Frankrike

Baron Philippe de Rothschild

Frankrike / Bordeaux

Baron Philippe de Rothschild är minst sagt ett ikoniskt namn i vinvärlden. De egendomar, eller chateaux som bär Rothschilds signatur är Château Mouton-Rothschild Premier Cru Classé, Château Clerc-Milon, Château d'Armailhac och Domaine de Baronarques i Bordeaux, Opus One i Napa Valley och Viña Almaviva i Chile. Mouton Rothschild fick sin klassificering som Premier Cru Classé först år 1973, efter en lång tids lobbying från baronen själv.

Slottsvinerna produceras alla i mycket exklusiv skala, och Baron Philippe de Rothschild hade tidigt en önskan om att göra det bästa från Bordeaux tillgängligt för fler. År 1930 lanserades således Mouton Cadet. Det är en serie kvalitetsviner från olika appellationer i Bordeaux som kommit att bli en preferens för sitt ursprung. Den första delen av namnet kommer av familjeegendomen Mouton-Rothschild. Ordet "Cadet" betyder "den yngste i familjen", vilket var Philippe's roll i syskonskaran. Tack vare noggrant utvalda druvor skördade vid perfekt mognad visar Mouton-Cadet en fruktig och elegant sida av Bordeaux.

År 1997 ser det chilenska vinet Escudo Rojo världen. Projektet förenar savoir-faire från Bordeaux med Chiles perfekta terroir för vinodling. Att Chile visat sig vara en optimal odlingsplats för bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon, Melot, Carmenère och Cabernet Franc gjorde att det var naturligt för Baron Philippe de Rothschild att etablera sig här. Escudo Rojo är det spanska ordet för Rothschild.

Om Bordeaux och Chile står för viner av blandade druvor, står familjens egendom i Languedoc-Roussillon för endruvsviner. Under namnet Les Cépages buteljeras rena, eleganta och välgjorda uttryck av Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon med flera.

Historien om Baron Philippe de Rothschild tar sin början i slutet av 1700-talet, när Mayer Amschel Rothschild, en handelsman bosatt i utkanterna av Frankfurt sänder fyra av sina fem söner till olika delar av världen: Wien, London, Napoli och Paris. Dem femte sonen får lov att stanna kvar i Frankfurt. Bröderna håller kontakten under årens lopp och bygger upp framgångsrika företag inom olika branscher. Så bestämmer sig en dag Baron Nathaniel, son till Nathan som bosatt sig i London, att flytta till Paris. Han tar emot många intressanta gäster till sina bjudningar, och har en önskan om att kunna servera sitt eget vin. År 1853 gör han slag i saken och köper Château Brane Mouton i Pauillac, i hjärtat av Médoc. Baron Nathaniel döper egendomen till Château Mouton Rothschild. Långt senare, år 1922, tar hans barnbarnsbarn Baron Philippe de Rothschild över Mouton-Rothschild. Philippe's ambition efter kvalitet och innovation är fullt närvarande i detta historiska vinhus än idag.

Produkter från Baron Philippe de Rothschild

Inga drycker tillgängliga.