Frankrike

Les Celliers Associés

Frankrike / Normandie

Les Celliers Associés är ett långvavrigt och högkvalitativt kooperativ som består av hundratals självstående bönder i både Normandie och Bretagne i nordvästra Frankrike. Kooperativet är utformat för att ge äppelbönderna en framtid genom att slå sig samman och säkra tillräckligt stor skala, så att de kan fortsätta att bruka marken som de har gjort i generationer. Resultatet av arbetet är hantverkscidern Galipette; skapad med passion och smak i centrum.

Galipette Cidre, som är banbrytande inom hantverksciderrörelsen med tradition i centrum, har tagit Sverige med storm med sitt prisbelönta produktsortiment. Sedan lanseringen 2017 har Galipette blivit den mest sålda “Pur Jus” cidern på Systembolaget. Inga sötningsmedel, sockerarter eller tillsatser, naturligt glutenfritt och veganvänligt. Endast cideräpplen används i tillverkningsprocessen där vildjästjäsning och minimal handpåläggning tillämpas. Lagrings- och jäsningsprocessen förhindrar jäst från att helt jäsa juicen så att en viss naturlig sötma finns kvar i drycken.

Skörden äger rum en gång per år vilket teoretiskt gör Galipette till en Vintage-produkt, men med stort fokus att varje dryck ska vara av genomgående hög kvalitet och skapas med kontinuitet och terroir i centrum. Man skördar endast det man odlar och gör ett omfattande arbete för assemblage/blending under ledning av sin Maître de Chai/källarmästare.

Bland de cideräppelsorter man odlar förekommer främst:
● Marie Ménard, Kermerrien och Judor (Rance-floden i Côtes-d'Armor, Bretagne)
● Dous Moën och Bedan (Bretagne)
● Carting, Sweet Moën och Belle Fille de la Manche (äldre odlingar i Normandie)
● Chair Rouge (unik äppelsort med rött fruktkött som används i Rosé-cuvée, Normandie)

Några av de utmärkelser Galipette vunnit senaste åren är:
● Dubbelt guld i CiderCraft Awards (USA) – December 2019
● Guld i International Brewing and Cider Awards (UK) – Mars 2017
● Guld i New York International Beer & Cider Competition (USA) – Februari 2018
● Guld i Bartenders Brands Awards (UK) – April 2019 & April 2020
● 2x Category Champion i the Bartenders Brands Awards (UK) – April 2021 & 2022
● Guld på Stockholm Beer festival (Sverige) – Oktober 2022