Italien

Querciabella

Italien / Toskana

Querciabella grundades1974 av Giuseppe Castiglioni, en stor vinentusiast och vinsamlare. Eftersom han ville producera sitt eget vin, så letade han och fann en idealisk plats högt upp i bergen, öster om Greve i Chianti. Där växer många vackra ekträd, och därför heter vingården just Querciabella då quercia betyder ekträd och bella betyder vacker! Gården som ligger på 350-450 möh, högt för att vara Chiantiområdet, visade sig ha en mycket bra terroir. Genom att välja druvsorter som passade jorden och genom att använda sig av avancerad teknik och på så sätt få ett rent och balanserat jordbruk blev Querciabella med tiden ett begrepp i Chianti. De tog konceptet kvalitet till extremt höga nivåer och satsade på att Querciabella skulle bli ett företag som låg i täten för att visa hur ett kvalitetsvin från Italien skulle smaka.

Förutom Chianti Classico producerar Querciabella sedan 80-talet IGT-viner med mindre än 80% sangiovese (som vanligtvis erfodras i DOC-klasificeringen i Chianti) samt viner vid namnen Camartina, Batár och Palafreno. Dessa viner produceras bara mycket bra år.

Redan från början gick målet med total perfektion hand i hand med en respekt för miljön och den unika karaktären i jorden, och år 1999 började Querciabella sin omvandling till att bli helt ekologisk. Tack vare detta initiativ så bevarades och skyddades jordens mångfald, jorden förblev rik på microorganismer, vinstocken beständig mot sjukdomar och den naturliga förekomsten av vissa djur ger skydd mot skadedjur som attackerar vinstocken.

Querciabella har en stark policy mot användning av kemikalier i jordbruket och de anser att allt jordbruk ska vara respektfullt mot naturen.

Nu har Sebastiano Cossia Castiglioni, son till grundaren Guiseppe Castiglioni, tagit över driften av företaget med hjälp av ett utmärkt managementteam och teknikteam. Oenologen är Guido de Santi, en tidigare elev till den berömda Giuseppe Tachis (som hjälpte till att skapa Tignanello och Sassicaia).