Centenaire Blanc

168,00kr
Artikelnummer 27539
Årgång 2020
Volym 75 cl
Ursprung
Languedoc-Roussillon Frankrike
Typ Vitt vin
Producent Domaine Lafage
Fisk
Fisk
Skaldjur
Skaldjur

Druva: 80% Grenache Blanc/Grenache Gris, 20% Rousanne

Doft: En komplex doft med hög mineralitet, kaprifol, acacia, gul grapefrukt och mandel.

Smak: Ett långt och smakriktvin med lång syra och elegans. Här finns toner av vita blommor, mineralitet, citrusfrukter och mandel.

Tillverkning: Vinerna handskördas från 97 år gamla vinstockar och skördas i två omgångar. En liten del av druvorna lämnas kvar på rankan för ytterligare mognad för att ge mer komplexitet till blenden. Malolaktisk jäsning sker på nya franka ekfat för 10% av blenden, resterande sker på rostfria ståltankar.

Övrigt: Domaine Lafage ägs av Jean-Marc Lafage är inte bara verksam på sin egna gård i Roussillon, utan konsulterar även över gränsen i Spanien där han är verksam i flera på flera projekt. Jean-Marc och Eliane Lafage gård har160 hektar vinstockar som ligger strax söder om huvudstaden i Franska Katalonien Perpignan. Några av sina vingårdar ligger några kilometer från Medelhavet, medan andra kan hittas vid foten av Pyrenéerna. Dessa olika terroir gör det möjligt för dem att göra både uppfriskande vita såväl som brukas ekologiskt, men de har valt att strunta i allt pappersarbete som det innebär att certficiera sig ekologiskt och ägnar den tiden till att göra fantastiska viner istället. odlar främst Grenache (Blanc, Gris & Noir), Syrah, Mourvedre, Carignan, Marsanne, Roussanne och Chardonnay med en betydande andel av vinstockarna över 50 år gamla.