Barolo Cannubi

662,00kr
Artikelnummer 27881
Årgång 2018
Volym 75 cl
Ursprung
Barolo Piemonte Italien
Typ Rött vin
Producent Marchesi di Barolo
Lamm
Lamm
Nöt
Nöt
Vilt
Vilt

Druva: 100% Nebbiolo

Doft: Doften är mycket regionstypisk med inslag av sura körsbär, fat, vanilj, lakrits, kryddor, rosor och svart te.

Smak: Vinet har en stor, nyanserad, elegant och kryddig smak med tydliga toner av körsbär, hallon, rosor, fat, sandelträ och kryddor. Syran är frisk och tanninerna ihängande med en mycket lång avslutning.

Tillverkning: Druvorna är skördade för hand. De avstjälkas och krossas mycket varsamt i vineriet varvid jäsningen tar vid i temperaturkontrollerade tankar tillsammans med skalresterna i totalt 10 dagar med kontinuerlig pumping over. Vinet vilar därefter i cementtankar där det genomgår malolaktisk jäsning i 2 månader. Vinet har sedan lagrats i 2 år, en del på fat av slovensk ek (3000-3500L stora) och den på franska barriquer (225L). Därefter blendas 2 två delarna och vinet får sedan vila på stora ekfat fram tills buteljering.

Övrigt: Cannubi is a long, gently sloping hill right in the middle of the Barolo area. Here the Helvetian and the Tortonian soils blend together forming blue-grey marls rich in magnesium and manganese carbonate that turn light grey on the surface when they come into contact with the air and weather elements. The result is a combination of different clays and fine sands saturated with a strong limestone component of magnesium carbonate and manganese. Technically called Marls of Sant’Agata fossils, but in jargon known as Toû, they are composed on average of 55% clay, 30% sand and 15% limestone. Surrounded by higher hills, the Cannubi hill is protected from storms and high winds and it benefits from a unique microclimate.