TRE FIORI Greco di Tufo DOCG

139,00kr
Artikelnummer 28050
Årgång 2021
Volym 75 cl
Ursprung
Greco di Tufo Kampanien Italien
Typ Vitt vin
Producent Orion Wines
  • VEGAN
Asiatiskt
Asiatiskt
Fisk
Fisk
Skaldjur
Skaldjur

Druva: 100% Greco Bianco

Doft: Vinet har en härlig blekgul färg och på näsan erbjuds läckra aromer av mandel, citrus och kaprifol.

Smak: Smaken är välbalanserad, krispig, frisk och komplex, fin syra med uppfriskande mineralitet och känsla av grapefrukt, melon och apelsinskal. Finishen är elegant och kvardröjande.

Tillverkning: Druvorna kommer från utvalda vingårdar i kommunerna Tufo, Altavilla Irpina och Montefusco, i området Irpinia, beläget i Italien södra region Kampanien. Vingårdarna ligger på en höjd av 550 till 650 meter över havet. Vinrankorna är ca 15 till 20 år gamla. Rankorna binds med Guyot-system med genomsnittlig tätheten om 3 000 plantor per hektar och en maximal avkastning på 1,8 kg druvor per planta. Manuell skörd sker mitten av oktober. Druvorna avskälkas och pressas varsamt. Dryvmusten kyls sedan till 10-12°C och vilar ca 36h. Jäsning utförs med utvald jäst i kontrollerad temperatur på 15 till 16°C. Vinet lämnas sedan på jästfällning i rostfria ståltankar under ca tre månader för att maximera extraktion av komplexa aromer.

Övrigt: Från området som ger oss Neapel och Vesuvius, kommer Tre Fiori. Ett läckert krispigt och aromatiskt vitt vin framställt högt uppe i de italienska Apenninerna. Vinet består av 100% Greco Bianco odlade runt om den historiska staden Tufo, Greco di Tufo är ett av 73 viner som har den högt skattade DOCG-statusen.