USA

Bayou Rum

USA / Louisiana

Bayou Rum – Louisianas själ. Det är få som känner till att Rom är USAs första och originella sprit. Innan produktion av Whisky och Brandy tillverkades Rom, då med importerad melass från Karibien som bland annat åtnjöts av Förenta Staternas grundare innan amerikanska revolutionen. Den förlorade hantverkskonsten av amerikansk romtillverkning återupplivas av Bayou Rum med stor stolthet och lokalt odlade sockerrör från Louisiana. Varje rom batchdestilleras i Laccasine, Louisiana med kopparpotstills och lagras därefter i en mängd olika fat, oftast och traditionellt sett används Bourbonfat, men Pedro Ximenez Sherry-fat används i exempelvis flaggskeppet Mardi Gras XO. Årets Single Batch #3 i begränsad upplaga är för ovanlighetens skull lagrat på rödvinsfat från Napa Valley i fem år.

Vicente Diaz, Master Distiller, är andra generationens romtillverkare från Sancti Spirutus i Kuba. Han växte upp i en stad omgiven av romtillverkning och vida sockerrörsplanteringar. Vid 16 års ålder började han jobba tillsammans med sin far, hänförd Master Blender i Dominikanska Republiken. Diaz fick blodad tand av ihärdigt bemödande kring design, förädlingsarbetet och smakprovningar vilket ledde honom till att studerade kemisk ingenjörsvetenskap. I 10 år har han med sin talang och erfarenhet utvecklat Bayou Rum och kontrollerar processen från råmaterial, jäsning, destillering, lagring till blending och buteljering.

All produktion sker i den äldsta och största romanläggningen i USA med lokalt odlade sockerrör, unika för regionen. Med influenser från både Mississippifloden och Mexikanska golfen skapas ett lokalt mikroklimat med hög temperatur och luftfuktighet, ideala förutsättningar för tillverkning och lagring och har en viktig roll i rommens smakprofil. Anläggningens temperatur och luftfuktighet lämnas okontrollerad vilket leder till att vattnets avdunstning är något högre än alkoholens. Följden av detta resulterar i en markant förångning av spriten, det man ibland kallar för ”Angel’s Share” under lagring. Skänken till ovan motsvarar 6-7% per år under lagring och resulterar i att en fyllningsstyrka på 60% abv under 4-5 år kommer ha stigit till ca 62%.

Det som differentierar Bayou i branschen är två saker; det lokala mikroklimatet och den exceptionellt höga kvaliteten som främjas, stärks och utvecklas av Stoli Groups entré sedan 2015 med betydande tekniska investeringar i destilleriet. Den progressiva kvaliteten har banat väg för ökande distribution på internationella marknaden

Sedan 2022 är man även officiell partner och sponsor till det framgångsrika NFL-laget New Orleans Saints.

Produkter från Bayou Rum

Inga drycker tillgängliga.