Sydafrika

False Bay Vineyards

Sydafrika

False Bay Vineyards har fått sitt namn efter Sydafrikas mest ikoniska bukt, vilken inramar stora delar av landets bästa vingårdar. False Bay Vineyards drivs av ambitionen att göra "riktigt" vin till överkomliga priser.

1994 kom Paul Boutinot till Western Cape för att rädda druvor från gamla, balanserade och underskattade vingårdar. Dessa druvor var annars dömda till att användas i några av de stora kooperativens blandviner, vilka var de viner som dominerade Sydafrika på den tiden.

Paul förändrade dessa små skatter till vin genom minimal påverkan, vilket var ovanligt vid denna tid. Spontanjäsning, inga tillsatser i form av t ex extra syra med mera, ni kan resten. Detta är välbekant bland vinälskare nu för tiden, men då var detta mycket ovanligt, och Paul fick jobba i motvind. Även idag är det dock sällsynt att kunna skapa viner på detta sätt som är så prisvärda som False Bays viner.

Än idag arbetar man enligt samma framgångsrecept i händerna på vinmakaren Nadia Barnard: Fantastiska druvor, gamla vinstockar, spontanjäsning och undvikande av tillsatser.


Utöver False Bay har Paul även en vingård som är helt biodynamisk som heter Waterkloof. Denna tog han över 2004 och ligger på sydsluttningarna på Schapenberg (Afikaans för ‘Fårberget’). Vingårdens högsta läge är 300 meter över havet.
Strax efter övertagandet kom Werner Engelbrecht och Christiaan Loots och slog sig ihop med Paul. Inspirerade av den gamla världen undersökte de noga alla jordmåner och bestämde vilka druvor, rotstockar och uppbindningstekniker som var mest gynnsamma. Man planetrade om och flyttade vinstockar, ett stort projekt som blev klart 2008. Idag utgör Waterkloof 53 hektar.

Produkter från False Bay Vineyards

Inga drycker tillgängliga.