Spanien

Ramón Bilbao

Spanien / Rioja

Vinerna från Ramón Bilbao representerar det moderna Spanien med vingårdar i Rioja, Galicien och Rueda. Bodegas Ramón Bilbaro har år 2020 blivit utsett till ett av "The world's most admired wine brands", och innehar plats 17 på denna prestigefyllda lista. Det är ett hopp med hela 23 platser sedan 2019!

Vinhuset grundades år 1924 av Ramón Bilbao Murga, en ung entreprenör med aptit på äventyr. Det sägs att han redan som 14-åring läst Jules Vernes "Jorden Runt på 80 dagar" fyra gånger…

Viljan att upptäcka nya saker avspeglas i ständig utveckling. Under 1900-talet låg fokus på att utforska nya marknader med viner som Rioja Crianza, Reserva och Gran Reserva. Idag förfinas de klassiska Riojavinerna vid sidan av nya projekt som Mirto och Edición Limitada.

År 1999 var en milstolpe i Ramón Bilbao's historia, då Rodolfo Bastida anslöt som vinmakare. Ramón Bilbao började nu definiera sin vinstil till att bli mer elegant och fruktig, där eken endast är ett komplement och garanti för att vinerna ska hålla länge. Man köpte även in franska ekfat, och minskade den totala tiden på ek för alla viner.

Några år senare började man ta sig längre och längre upp i vingårdarna, för att odla på hög höjd. Allt för att kunna skörda druvor med mer fräschör, struktur och karaktär än tidigare. Arbetet i vingården sker med största möjliga precision för att kunna skörda varje del på exakt rätt tidpunkt. Resultatet är rena, fruktiga viner med snyggt integrerade fattoner.

Utöver Rioja har man planteringar av Verdejo i Rueda, och av Albariño i Galicien. För de vita vinerna är fokus på att det är druvans och platsens karaktär som ska tala, och det finns en målmedveten strävan efter att ständigt förbättra kvalitet och hitta nya vingårdslägen.

Kort sagt skulle man kunna säga att Ramón Bilbao ser på Spanien med nya ögon.

Produkter från Ramón Bilbao

Inga drycker tillgängliga.