Spanien

Bodegas La Horra

Spanien / Ribera del Duero

Bodegas La Horra drivs i samma regi som Bodegas Roda och enligt principer om ekologisk odling.

Efter tjugo år i Rioja var tiden inne att ta Roda's filosofi vidare till en ny plats, som skulle vara den bästa odlingsplatsen för Tempranillodruvan utanför Rioja. Valet föll på Ribera del Duero, där Tempranillo tros ha sitt ursprung. De insikter man tack vare forskning nått kring Tempranillo i Rioja, har nu applicerats i La Horra, strax utanför byn Burgos. Genom ett långsiktigt partnerskap med bröderna Pedro och Pablo Balbás kontrollerar man 40 hektar i La Horra och Roa.

Initialt letade man efter det bästa läget i Ribera del Duero – med gamla stockar och på 800 meters höjd ligger La Horra. Här finns den svalka och konstanta vindbris som krävs för att balansera kraft med finess i ett kontinentalt klimat.

Bodegas La Horra producerar två viner: Corimbo och Corimbo I. Corimbo såg dagens ljus i och med årgång 2008, och Corimbo I med årgång 2009. Till skillnad från i Rioja och med Roda och Roda I, handlar det här inte om att spegla röd respektive mörk frukt. Ribera del Dueros extrema klimat med kalla vintrar och heta, torra somrar gör att Tempranillodruvan alltid ger uttryck för sin mörkfruktiga, kraftfulla sida. Vad det däremot handlar om är ålder på stockarna, och därmed koncentration. Druvorna till Corimbo kommer från stockar med en snittålder på 25-30 år, medan druvorna till Corimbo I har skördats från stockar med en snittålder på över 50 år.

För att skapa eleganta viner i ett klimat som Ribera del Duero's, jobbar Bodegas La Horra efter tre principer: minimalt användande av ekfat, tidig snarare än sen skörd för att unvika överdriven mognad, samt en mycket försiktig extraktion av tanniner.

Precis som vinerna från Bodegas Roda, har Corimbo och Corimbo I god förmåga att utvecklas positivt med tid.

Produkter från Bodegas La Horra

Inga drycker tillgängliga.