Frankrike

Domaine des Hâtes

Frankrike / Chablis

Domaine des Hâtes ägs och drivs av unge Pierrick Laroche som växte upp i Chablis där hans pappa hade 200 hektar och försåg kooperativet La Chablisienne med druvor. När Pierrick skulle välja sin framtid följde han i pappans fotspår och utbildade sig i oenologi i Beaune och gjorde sedan sin praktik på Nya Zeeland. När han återvände var han redo att börja sin resa som vinmakare och stå på egna ben.

Det första han gjorde var att sluta med besprutningar och pesticider och bearbetade jorden genom att ploga med häst. Hans första årgång var 2010 med endast 2 300 flaskor men han fick bekräftelse på sitt hårda arbete genom 3 stjärnor i den franska vinguiden Hachette. Rosemary George MW hyllar honom och han har blivit utsett till en av de topp 10 vinmakare som är stigande stjärnor i vinvärlden.

Pierrick gör alla kvalitetsnivåer i Chablis hierarki. Jordmånen präglas dels av limestone som bidrar med mineralitet och toner av flinta, dels av lera som bättre lagrar vatten (bra varma år, dåligt regniga år). Leran ger vinet eftertryck, kropp och rökighet.

Hâtes är ett gammalt ord som en gång var ett mått i agrikulturen. Vad det gäller Pierricks efternamn så finns det flera familjer med namnet Laroche i Maligny, den mest kända är kanske Michel Laroche vars egendom bär hans egna namn. Någon relation mellan familjerna förutom namnet finns inte.

Produkter från Domaine des Hâtes

Inga drycker tillgängliga.