Frankrike

Domaine des Hâtes

Frankrike / Chablis

Domaine des Hâtes ägs och drivs av unge Pierrick Laroche som växte upp i Chablis där hans pappa hade 200h Lnd och försåg ett stort kooperativ La Chablisienne med druvor. När Pierrick skulle välja sin framtid följde han pappas fotspår och utbildade sig i eonoligi i Beaune och sedan gjorde sin praktik på Nya Zeeland och när han kom tillbaka var han redo att börja sin resa som vinmakare och stå på egna ben.
Det första han gjorde var att sluta med besprutningar och pesticider och bearbetade jorden med att ploga med häst. Första årgången gjorde han 2010 och endast 2 300 flaskor men han fick bekräftlese på sitt hårda arbete genom att få 3 stjärnor i den franska vinguiden Hachette. Efter det har det rullat på, MW Rosemary George hyllar honom och han har blivit utsett till en av de topp 10 vinmakare som är stigande stjärnor i vinvärlden.
Pierrick gör Petit Chablis, Chablis, och Premier Cru—tre av de 4 nivåerna i Chablis hirarkin. Hans terroir är såklart limestone,som bidrar med mineralitet och toner av flinta, men hans terroir innehålle även en del lera som lagrar vatten lite bättre (bra varma år, dåligt regniga år). Leran ger vinet lite eftertryck, kropp och rökighet.
Namnet Domaine des Hâtes, hâtes är ett gammalt ord som en gång var ett mått i agrikulturen.
Vad det gäller hans efternamn så finns det flera familjer med namnet Laroche i Maligny, den mest käna är kanske Michel Laroche vars egendom bär hans egna namn. Någon relation mellan familjerna föruton att dom delas samma namn finns inte.