Frankrike

Domaine Weinbach

Frankrike / Alsace

Domaine Weinbach är en familjeegendom med en historia som sträcker sig tillbaka till 1612. Då var det en munkorden, Les Capucins, som odlade druvor här. Efter franska revolutionen kom egendomen i familjer Fallers ägo. Théo Faller kom att bli en inflytelserik person tack vare sitt ihärdiga arbete för att ge Alsace en erkänd appellationslagstiftning (Appellation d'Origine Contrôlée). Arbetet med kvalitet har fortsatt, med en stegvis biodynamisk certifiering av de 28 hektar man förfogar över. Från och med 2017 är vingårdarna även ekologiskt certifierade.

Från och med 1979 drevs Domaine Weinbach av Théos fru Colette och hennes döttrar Catherine och Laurence. Kärleken till familjen går att urskilja i flertalet av Domaine Weinbach's cuvéer, som bär namn så som Théo, Colette och Sainte Catherine. Sedan 2016 är det Catherine Faller som tillsammans med sina söner Eddy och Théo ser till att Domaine Weinbach lever vidare.

Egendomen består av välplacerade vingårdslägen med varierad terroir i Kayserberg och Kientzheim. Man förfogar över två Grand Cru-lägen: Schlossberg och Furstentum. Samt egendomen Clos des Capucins, bestående av 5 hektar i direkt anslutning till huvudbyggnaden.

Vinerna kännetecknas balanserade, eleganta stil som låter såväl druva som terroir komma till uttryck. Domaine Weinbachs signum är att kombinera fyllighet med finess, att på ett hållbart sätt producera autentiska viner med ett långt liv på flaska. Vinernas smakrikedom erbjuder en oändlig rad möjligheter till minnesvärda kombinationer av mat och vin.