Frankrike

William Fèvre

Frankrike / Chablis

Domaine William Fèvre grundades 1959. Släkten Fèvre hade då bott i Chablis i över 250 år, varför det var naturligt att starta sin vinprodukltion just här. Man startade med en egendom på 7 hektar, men har under åren införskaffat ännu fler vingårdslägen, alla med sin egna speciella karaktär. Med sina totalt 78 hektar är William Fèvre idag en av de största landägarna i hela Chablis. Av dessa är 15,9 hektar klassade som Premier Cru och 15,2 som Grand Cru. Idag äger man egendomar i samtliga Grand Cru lägen utom i Les Blanchots. Mångfalden av vingårdar gör att de kan erbjuda viner med stor variation av komplexitet.
Domaine William Fèvre arbetar passionerat för att ge varje enskilt vingårdsläge karaktär till sina viner. Likväl som man har djupt rotade värderingar som grundats i familjen över generationer, så har man lyckats hålla vingårdarna moderna och vitala, med hjälp av modern teknik och en avantgardistisk vision. Stil är bara ett tomt skal. Vinets potential ligger i dess sensuella uttryck, vilket i Chablis representeras av fräschör och mineralitet.
William Fèvre utmärker sig, genom att man använder ekfat i produktionen av sina chablisviner. Före 1998 använde man mycket nya ekfat. Men detta har man nu slutat med, och man använder idag endast gamla fat, som kommer från Bouchard Père et Fils. Faten har en genomsnittsålder av 6 år, vilket bidrar till komplexiteten i vinerna utan att konkurrera med fräschören och mineraliteten. Man utför heller ingen battonage på sina viner vilket bidrar till renheten i deras viner. Sedan 2007 har man helt övergivit naturkorkar till förmån för DIAM korkar samt stelvin skruvkapsyler, för att minska förekomsten av korkskadade viner. Alla dessa metoder bidrar till den lätta, rena karaktär som är synonymt med just Domaine William Fèvre.
1998 såldes Domaine William Fèvre till Joseph Henriot, som förutom Champagne Henriot, även arbetar med Bouchard Père et Fils och Villa Ponciago.

Produkter från William Fèvre

Inga drycker tillgängliga.